10 gru 2014

Kupuj lokalnie w SGH!

Po raz kolejny oddajemy miejsce na blogu studentom. Po raz kolejny są to studenci zdolni i przedsiębiorczy. A informacja potencjalnie może dotyczyć każdego z nas - kto bowiem nie bywa w uczelnianych kafeteriach?
 
Czy hasło "kupuję lokalnie" może oznaczać zakup napoju produkowanego przez studentów SGH? Okazuje się że tak! Studenci znów zaskoczyli, tym razem pozytywnie. W kafeteriach SGH pojawiła się naturalna i zdrowa alternatywa napoju - parzona zielona herbata w butelce - wyprodukowana przez studentów SGH o nazwie SOTI Natural. Coraz rzadziej widać studenta z energetykiem czy gazowanym napojem, wydaje się więc że są oni coraz bardziej świadomi tego, jak ważne jest to, jaki napój czy przekąskę wybiorą podczas przerwy w wykładach. 

Najnowsze statystyki pokazują że studenci w Polsce z roku na rok coraz rzadziej wybierają gazowane i słodzone napoje, zmniejsza się także z roku na rok korzystanie studentów z oferty fast foodów. Wydaje się więc studenci SGH Monika Kowal, Adam Paluszyński oraz Małgorzata Skrzyńska stworzyli naprawdę innowacyjny produkt. Jak wynika z najnowszego "Forbes" ponad 2 lata pracowali nad technologią zaparzenia szlachetnego japońskiego gatunku liści zielonej herbaty która zachowa trzy razy więcej antyokdsydantów niż ta parzona w warunkach domowych. Nie dodali cukru, słodzików i konserwantów. Produkt jest droższy od chemicznej alternatywy, ale to nie nowość, że produkty ekologiczne są droższe. 

Wyprodukowany przez studentów SGH napój to także świetny przykład studenckiej przedsiębiorczości. Potrzeba zaparzonej zielonej herbaty w dużej wygodnej butelce którą można zabrać w torebce na wykład była ogromna, przełożenie tej potrzeby na konkretny produkt wymagało jednak na pewno dużo pracy, czasu, kreatywności i uporu. Zimą antyoksydanty są bardzo ważne, więc kupując napój w Jajku czy Break Cafe można wybrać produkt naprawdę zdrowy i lokalny - wyprodukowany przez studentów Szkoły Głównej Handlowej. 

Małgorzata Skrzyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz